Twee aparte werelden?

AFGELAST – CANCELLED

Twee aparte werelden? Marrons in de Surinaamse burgerlijke stand

Suriname heeft al sinds 1828 een burgerlijke Stand, waarin de overheid alle mensen wilde registeren die in Suriname werden geboren, trouwden of overleden. Wie op zoek is naar Marron-voorouders in Suriname ontdekt al snel dat de Burgerlijke Stand nauwelijks informatie heeft over die voorouders. Tot ver in de vorige eeuw werden marrons niet of nauwelijks geregistreerd. 

In deze lezing vertelt Coen van Galen over het ontstaan van de marrons in Suriname en waarom marrons bijna niet in de Burgerlijke Stand voorkwamen en welke informatie er nog wel beschikbaar is. Want ook als er geen burgerlijke stand archieven zijn, dan zijn er soms nog andere wegen die u kunnen helpen om voorouders terug te vinden.

Coen van Galen is historicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hij leidt de Historische Database van Suriname en Curaçao die afgelopen jaren onder meer de slavenregisters van Suriname en Curaçao publiceerde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *